De afgelopen jaren hebben alle leerlingen van groep 8 in april de verplichte eindtoets gemaakt. In de eindtoets kunnen leerlingen laten zien wat ze op de basisschool hebben geleerd. Op Scholen op de Kaart leest u meer over de eindresultaten en doorstroom van onze leerlingen.
In 2024 wordt de eindtoets vervangen door een doorstroomtoets. Deze naam past beter bij de positie van de toets: de toets markeert niet het einde van de ontwikkeling van een leerling, maar vormt een onderdeel in de doorstroom van de basisschool naar het voortgezet onderwijs, omdat de ontwikkeling daar verder gaat.
Schooladviezen
Voorafgaand aan de doorstroomtoets krijgt de leerling al een schooladvies van de school. Dit advies bestaat uit een pre-advies eind groep 7 (juni) en een voorlopig schooladvies tussen 10 en 31 januari, wanneer de leerling in groep 8 zit. Begin februari maken de leerlingen dan de doorstroomtoets, waarvan de school uiterlijk 15 maart de uitslag ontvangt. Is de uitslag hoger dan het voorlopig schooladvies dat door de school is afgegeven, dan moet dit advies bijgesteld worden. Alleen als een bijstelling van het schooladvies niet in het belang van de leerling wordt geacht, kan de school besluiten het advies niet te wijzigen. Dit besluit moet dan gemotiveerd worden. Is de uitslag van de doorstroomtoets lager dan het voorlopig schooladvies, dan verandert er niks en wordt het voorlopig schooladvies definitief gemaakt. Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies. Daarna volgt de centrale aanmeldweek en kunnen leerlingen zich tussen 25 en 31 maart aanmelden bij de school naar keuze.