LIST
Lezen IS Top!
LIST is de methodiek die wij gebruiken voor vloeiend en vlot lezen. Het doel van ons leesonderwijs is het ontwikkelen van gemotiveerde lezers, die hun leesvaardigheid gebruiken om te leren en om te lezen voor hun plezier.

LIST staat voor Lees Interventie-project voor Scholen met een Totaalaanpak, maar de afkorting wordt ook wel vertaald naar Lezen IS Top. Door het aanbieden van veel verschillende leesboeken maken we leerlingen enthousiast om te lezen. Hier krijgen ze op onze school ruim de tijd voor!
Hoe ziet een LIST leesles eruit?
In groep 1/2 vindt het voorbereidend lezen plaats aan de hand van een breed thema vanuit een prentenboek, bijvoorbeeld ‘groeien’. Tijdens dit thema wordt voorgelezen uit veel bijpassende (prenten)boeken. De boeken bieden ideeën voor diverse activiteiten die een raakvlak hebben met dat thema. Bij het thema ‘groeien’ is er bijvoorbeeld een bloemenwinkel in de klas, worden er bonenplantjes gekweekt en meten de kinderen elkaars lengte.
In groep 3 start het aanvankelijk lezen, de start van het technisch lezen van letters, woorden en zinnen. Centraal staat het leesplezier, een passend aanbod bij het niveau van de leerling en creatief schrijven. Creatief schrijven omvat al het schrijven, waarbij kinderen letters, woorden en zinnen gebruiken. Bijvoorbeeld het schrijven van een boodschappenlijstje en het maken van een woordweb.
Onder begeleiding van de leerkracht lezen en schrijven de leerlingen nieuwe letters en woorden.
Iedere dag hebben de leerlingen van groep 3 t/m 8 op hetzelfde moment de leesles. Hierdoor kunnen ze groepsdoorbrekend lezen.
In de HOMMEL-klas lezen de leerlingen in tweetallen met een klasgenoot of een kind uit een hogere groep. Ze lezen om de beurt hardop een stuk uit hetzelfde boek.
In de Stillees-klas lezen de leerlingen stil voor zichzelf. Dit doen zij uit een zelfgekozen boek, dat aansluit op hun niveau. Om zoveel mogelijk te kunnen lezen, hebben de leerlingen meerdere boeken op tafel liggen. Ieder jaar wordt de schoolbibliotheek aangevuld met recente kinderboeken.
Iedere les wordt gestart met een boekenbabbel, waarin de leerkracht motiveert om te gaan lezen en te letten op bepaalde aspecten. In deze boekenbabbel wordt vaak vertelt over een boek en hieruit voorgelezen.
Ook kan de leerkracht starten met een mini les waarin de leerkracht samen met de leerlingen bespreekt hoe je een boek uitzoekt.