2

 

Groep 1/2

Kinderen leren al spelend. Vanaf het moment dat het kind geboren wordt, ontdekt het de wereld om zich heen. Deze wereld wordt steeds verder uitgebreid, de mogelijkheden worden steeds groter: het kind leert lopen en praten. Het kind zal via het spel zijn ervaringswereld uitbreiden. Spel is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind en doen we daarom volop in groep 1/2!
 
Door spel leren kinderen hun gevoelens te herkennen en te uiten. Ze oefenen om samen te spelen en te delen. Ze leren kleuren en vormen te herkennen. Zijn bezig met tellen, cijfersymbolen, vergelijken en meten, rijmen, klanken en letters.
 
Tevens hebben kleuters veel behoefte aan beweging en oefenen op die manier hun motorische ontwikkeling door te klimmen, springen, rennen, fietsen, knippen, kleien, prikken, kraaltjes rijgen en etc. Spel neemt dus een prominente plaats in bij kleuters.
 
De taak van de groepsleerkracht is om dit proces van "al spelend vaardigheden verwerven" te begeleiden en de kinderen op het juiste moment een nieuwe uitdaging aan te reiken.